Jump to Navigation

Avantajele Medierii

Trei calitati ale unui bun mediator

Istoria medierii

Avantaje in procesul de mediere

Cadrul legal pentru mediere

Medierea, asa cum se practica ea astazi, a fost reglementata prin Legea 192/2006, aceasta lege a aparut pentru introducerea medierii si la noi in tara. Aceasta lege a fost una dintre conditiile aderarii Romaniei la UE.Legea a venit si a definit un concept nou de abordare si stingere a litigiilor, aducand pe piata muncii o profesie – aceea de mediator. Cei care au muncit la elaborarea ei s-au inspirat din legislatia altor tari membre si au incercat sa o adapteze specificului legislatiei noastre.

Confidenţialitate

Unul din elementele distinctive ale medierii este că procesul este strict confidenţial. Mediatorul trebuie să informeze părţile ca toate informatiile obtinute in timpul discuţiilor si in timpul procesului de mediere trebuie să fie confidenţiale.

Stiluri de mediere

  1. Medierea facilitativă – este aceea în care mediatorul conduce procedura în care asistă şi ajută părţile să ajungă la o înţelegere mutual acceptată;
  2. Medierea evaluativă – este aceea în care, pe lângă controlul procedurii, mediatorul se implică mai mult (acesta poate chiar genera soluţii de rezolvare a disputei);
Etichete:

Medierea poate fi folosita

Medierea se poate folosi in

  • neintelegeri intre soti;
  • conflicte intre parinti si copii;
  • separarea sotilor;
  • divort;
  • plan parental;
  • partaj;
  • despagubiri;
  • lichidarea regimului matrimonial;
  • abandon de familie;
  • cauze penale in care retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala;

De astazi 1 august 2013, medierea este obligatorie înainte de tranşarea unei dispute în instanţă

Este vorba despre cauzele care privesc litigiile de muncă, divorţurile, partajul de bunuri comune, malpraxisul, drepturile consumatorilor şi unele acţiuni penale. O parte din acţiunile civile şi penale vor fi respinse de către instanţele de judecată dacă părţile nu vor trece, înainte de începerea procesului, pe la mediatori.

Etichete:

Medierea a devenit obligatorie. Cine o ocoleşte riscă să fie amendat

Medierea este obligatorie de la 1 august 2013Toţi cei care vor să-şi tranşeze neînţelegerile în instanţă sunt obligaţi începând de joi să meargă mai întâi la mediator.

Prima şedinţă este gratuită, dar cei care o refuză riscă amenzi de până la 1.000 de lei.

Etichete:

Pagini

Abonare la Mediere si Formare RSS


Main menu 2

by Dr. Radut