Jump to Navigation

Avantajele Medierii

Trei calitati ale unui bun mediator

Istoria medierii

Avantaje in procesul de mediere

Ce avantaje prezinta procesul de mediere

Timpul si costurile sunt avantaje clare ale medierii si ale celorlalte solutii alternative de rezolvare a unei dispute, comparativ cu apelarea la instantele de judecata, pentru ca sunt usor de masurat.

Solutiile alternative de rezolvare a disputelor pot avea si alte efecte directe pentru parti, precum si o serie de efecte indirecte, in special pentru sistemul judiciar si pentru mediul economic al unei tari. O analiza axata exact pe aceste avantaje mai putin evidente a fost realizata de Banca Mondiala si poate fi citita aici.

O satisfactie mai mare a clientilor care participa la medieri poate fi considerata un efect direct al acestei proceduri. Faptul ca partile au gasit impreuna o solutie de rezolvare a disputei asigura un grad de multumire mai ridicat decat o decizie a unui judecator.

Medierea, alaturi de arbitraj sau conciliere, poate determina si efecte mai putin banuite, de care beneficiaza nu doar partile unui conflict, dar si terte persoane, sistemul judiciar in ansamblu sau mediul de business.

Rezolvarea eficienta a disputelor prin solutii alternative poate influenta si calitatea actului de justitie si increderea in rezolvarea corecta a conflictelor care vor ramane in sfera instantelor de judecata. Eliberate de un procent semnificativ de dosare, instantele pot acorda mai multa atentie si timp cauzelor ramase pe rol si se poate astfel reduce numarul hotararilor gresite sau contestate.

Efectele benefice ale medierii sau arbitrajului ajung si in economie. Studii facute de Banca Mondiala demonstreaza ca solutiile alternative de rezolvare a disputelor pot imbunatati perceptia investitorilor straini despre mediul economic dintr-o tara. In multe cazuri acest lucru se poate traduce prin investitii straine mai mari. Este stiut faptul ca multinationalele apeleaza mai des la mediere, arbitraj sau negociere directa, decat la sistemele judiciare din tarile unde sunt prezente.

Modul in care persoanele juridice ajung sa-si rezolve o disputa comerciala printr-o mediere asigura de multe ori si pastrarea relatiilor de business dintre acestea, iar acesta este de cele mai multe ori un factor decisiv in alegerea acestui tip de procedura.Main menu 2

Dr. Radut Consulting