Jump to Navigation

Avantajele Medierii

Trei calitati ale unui bun mediator

Istoria medierii

Avantaje in procesul de mediere

Istoria medierii

Istoria medierii este lunga si bogata. Întâlnim prezenta medierii în culturi si tari diferite, în toate sectoarele de interactiune sociala: educatie, religie, relatii angajatori-angajati, sisteme juridice, drept penal, familie, mediu si nu numai.

Gasim bazele medierii in biserica care din vremuri indepartate si pina astazi s-a implicat in dispute de familie, cazuri penale, alte cazuri. O mai gasim in rezolvarea disputelor in diplomatie unde nu de putine ori s-a folosit o terta persoana.ca mediator. Sunt putine situatiile in care ambele parti sa fie multumite de solutia pronuntata de instanta ca urmare a solutionarii unui litigiu. Mediatorul profesionist ajuta partile sa ajunga la o intelegere pe cale amiabila, intelegere agreata de ambele parti. Daca medierea nu are loc, poti sa iti angajezi un aparator si sa ajungi in instanta care va decide in locul tau.

Pina la aparitia medierii rezolvarea conflictelor presupunea apelarea la organele de justitie, care soluţioneaza conflictul in mod defavorabil cel putin pentru una din parti, in sensul ca o parte cistiga si alta pierde. Rezolvarea in acest mod este de natura sa aduca nemultumiri si nu se ajunge la cauza conflictului.

Medierea apare ca o solutie viabila la problematica contemporana, care presupune si afirmarea unor noi valori cum ar fi responsabilitatea si solidaritatea, bazata pe dezvoltarea continua a posibilitatilor noi de comunicare intre oameni.

Oamenii dezvolta astfel abilitati de rezolvare directa, personala a conflictelor.

Este o metoda de rezolvare alternativa a conflictelor, in afara procedurii judiciare.

Etichete:


Main menu 2

Dr. Radut Consulting