Jump to Navigation

Avantajele Medierii

Trei calitati ale unui bun mediator

Istoria medierii

Avantaje in procesul de mediere

3 calitati ale unui bun mediator

Este clar ca o mai buna informare a oamenilor despre mediere (cum decurge aceasta procedura, cat de repede se rezolva o disputa si cat de eficienta este si din punct de vedere al costurilor) va aduce beneficii tuturor mediatorilor. Portalul mediate.com publica un articol in care incearca sa determine trei abilitati pe care un tanar mediator ar trebui sa le stapaneasca pentru a deveni unul de succes, care sa poata apoi promova mai bine profesia.

Prima caracteristica majora a unui mediator de succes este abilitatea de a comunica cu ambele parti ale unei medieri. Aceasta presupune o personalitate pozitiva. Personalitatea unei persoane se dezvolta in principal pe perioada adolescentei. Capacitatea de a transmite fiecarei parti sentimentul ca varianta sa despre caz nu este doar ascultata, ci si inteleasa, este esentiala.

Aceasta caracteristica nu are de-a face cu varsta, ci cu tactul si diplomatia unui mediator. Cu cat o persoana se simte mai confortabil in prezenta unui mediator, indiferent de varsta acestuia, cu atat ii va fi mai usor sa coopereze cu cealalta parte pentru a-si rezolva disputa.

A doua caracteristica a unui mediator este pregatirea. Exista numeroase cursuri de pregatire. La aceste cursuri, fiecare dintre cei veniti sa invete este, in esenta, la acelasi nivel cu ceilalti. Toti cursantii, indiferent de varsta si experienta profesionala, participa la cursuri pentru a dobandi cunostintele necesare certificarii ca mediatori. Este util sa cunosti alti viitori mediatori si sa observi stilurile diferite de mediere. Nu exista o cale „corecta” de a face asta.

Cea de-a treia caracteristica majora a unui mediator de succes este experienta. Aceasta pare, la prima vedere, apanajul celor mai vechi in meseria asta. A fi experimentat in anumite arii de practica juridica are, evident, avantaje. Uneori insa aceast lucru poate fi un impediment pentru procesul de mediere. Pentru a fi absolut neutru intr-un caz, mediatorul nu trebuie sa vina cu idei preconcepute despre cum ar trebui sa decurga discutiile.

In afara acestor trei importante abilitati, mediatorii aflati la inceput de drum au si alte atuuri. Tinerii mediatori au abilitatea de a fi creativi si de a veni cu idei si abordari originale. Sunt mai flexibili si vor sa demonstreze clientilor ca pot sa se ocupe cu succes de un caz care este, de obicei, atribuit unor mediatori cu experienta.

Etichete:


Main menu 2

Dr. Radut Consulting