Jump to Navigation

Avantajele Medierii

Trei calitati ale unui bun mediator

Istoria medierii

Avantaje in procesul de mediere

Cadrul legal pentru mediere

Medierea, asa cum se practica ea astazi, a fost reglementata prin Legea 192/2006, aceasta lege a aparut pentru introducerea medierii si la noi in tara. Aceasta lege a fost una dintre conditiile aderarii Romaniei la UE.Legea a venit si a definit un concept nou de abordare si stingere a litigiilor, aducand pe piata muncii o profesie – aceea de mediator. Cei care au muncit la elaborarea ei s-au inspirat din legislatia altor tari membre si au incercat sa o adapteze specificului legislatiei noastre.

Legea 370 din 2009 venea sa aduca primele modificari, care rezolvau aspecte intilnite in practica.

Ordonanta de Guvern 13/2010 pentru Transpunerea Directivei Servicii este cea care a venit sa faca legatura intre legea noastra si cea din UE in domeniul medierii.Se refera la integrarea in legislatie a obiectivelor Directivei 52/2008 a UE.

Legea Micii Reforme in Justitie (202/2010) a adus adaugire procedurilor de informare asupra medierii atraganad din nou atentia asupra beneficiilor ei.

In Strategia de dezvoltare a Justitiei ca serviciu public pentru perioada 2010-2014-publicata de Ministerul Justitiei in aprilie 2010-,medierea a fost recunoscuta ca o oportunitate care trebuie dezvoltata si promovata.Este subliniata necesitatea luarii unor masuri care sa vizeze consolidarea profesiei de mediator si dezvoltarea relatiei dintre procedura medierii si procedura judiciara.Main menu 2

Dr. Radut Consulting