Jump to Navigation

Avantajele Medierii

Trei calitati ale unui bun mediator

Istoria medierii

Avantaje in procesul de mediere

De astazi 1 august 2013, medierea este obligatorie înainte de tranşarea unei dispute în instanţă

Este vorba despre cauzele care privesc litigiile de muncă, divorţurile, partajul de bunuri comune, malpraxisul, drepturile consumatorilor şi unele acţiuni penale. O parte din acţiunile civile şi penale vor fi respinse de către instanţele de judecată dacă părţile nu vor trece, înainte de începerea procesului, pe la mediatori.

Potrivit articolului 2 alineatul 1 indice 2 al Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, cu modificările şi completările ulterioare, „instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop", pentru unele litigii.

Trebuie precizat faptul că în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă nr. 4/2013, aceste prevederi se aplică numai proceselor începute după data de 1 august 2013.

Şedinţa de informare în care mediatorul le explică părţilor avantajele medierii este gratuită, însă procedura de mediere este taxată de către mediatori.

Tarifele practicate diferă în funcţie de natura şi complexitatea litigiului. Interesant este că printre infracţiunile care pot ajunge la mediere se numără lovirea, ameninţarea, dar şi violul.

Citeste mai mult: adevarul.ro
 

Etichete:


Main menu 2

Dr. Radut Consulting