Jump to Navigation

Avantajele Medierii

Trei calitati ale unui bun mediator

Istoria medierii

Avantaje in procesul de mediere

In ce consta medierea

Medierea consta in realizarea cu ajutorul unei terte persoane, specializate, a unei intelegeri intre partile in conflict fara a mai apela la procedura judiciara. Mediatorul ca o terta persoana, intervine in conflict si mijloceste, intermediaza, ajuta la rezolvarea de catre parti a conflictului.

Medierea apare ca o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, apelind la o terta persoana specializata in acest domeniu, care asigura neutralitatea, impartialitatea si confidentialitatea actului de mediere.

Procesul de mediere are la baza increderea acordata de catre parti mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.

Medierea este o prevedere facultativa oferind posibilitatea partilor sa hotarasca sau nu folosirea ei.

Se poate apela la mediere inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, partile pot conveni sa soluţioneze pe calea medierii orice conflicte in materie civila, comerciala, penala, de familie, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de lege.

De asemeni partile pot solicita medierea si in toate situatiile de cercetare si urmarire penala, pentru acele fapte pentru care legea prevede posibilitatea retragerii plingerii respectiv infractiunile a caror raspundere penala se inlatura prin retragerea plangerii prealabile sau prin impacarea partilor si care sunt expres prevazute in Codul penal:

  • Lovirea sau alte violente;
  • vatamarea corporala;
  • vatamarea corporala din culpa;
  • violarea de domiciliu;
  • seductia;
  • furtul pedepsit la plangerea prealabila;
  • abuzul de incredere;
  • distrugerea;
  • tulburarea de posesie;
  • abandonul de familie;
  • nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului;
  • tulburarea folosintei.

In aceste cazuri, partile pot ajunge la un acord in privinta infractiunii savarsite si a consecintelor acesteia. Partile au libertatea de a recurge la mediere si de a lua o decizie, aleg procedura de mediere in mod voluntar, in cunostinta de cauza si fara a fi constranse.

Nici o parte nu poate fi obligata de catre o alta persoana sau autoritate sa participe la procedura de mediere. De regula, o parte se adreseaza unui mediator, dar la mediator se pot prezenta şi ambele parti aflate in conflict. In cazul in care se prezinta numai una dintre parti, mediatorul, la cererea acesteia, va demara procedura prealabila prin care va stabili daca si cealalta parte doreste solutionarea conflictului prin mediere.

Daca in instanta prevaleaza drepturile legale, la mediere conteaza nevoile si interesele celor implicati in conflicte. Mediatorul nu da solutii, nu stabileste vina, ci conduce negocierile dintre parti in conditii de neutralitate, confidentialitate si impartialitate. Medierea nu se aplica numai in relatie cu instanta. Aceasta este numai o sfera de aplicare.

Cunoasterea reglementarilor legale, numai in cazul in care solutionarea disputei are vreo legatura cu cadrul legal, este o obligatie incidenta oricarui cetatean care trebuie sa cunoasca reglementarile din domeniul sau de activitate.

Pot face obiectul medierii orice drepturi asupra cărora părţile pot dispune prin convenţie sau în orice mod permis de lege. Dispute în materie civilă, comercială, familie, penală şi alte materii.

Etichete:


Main menu 2

Dr. Radut Consulting